Ara
Close this search box.

2023 Yılı İhracatının Ülkelere Göre Dağılımı

2023 yılında Türkiye’nin toplam ihracat rakamı, bir önceki yılın 254 milyar ABD dolarına yakın, 256 milyar ABD doları tutarında gerçekleşmiştir. Toplam tutarda önemli bir değişiklik yaşanmamasına rağmen, ülke bazlı ihracat rakamlarında dikkat çekici artışlar ve azalışlar yaşanmıştır. Özellikle ABD’ye yapılan ihracat 2,1 milyar ABD doları, İsrail’e 1,5 milyar ABD doları, Lübnan’a 1,1 milyar ABD doları ve Mısır’a yapılan ihracat ise yaklaşık 1 milyar ABD doları azalmıştır.

 

ABD’ye yapılan ihracatın düşmesinde çelik, otomotiv endüstrisi, kimyevi maddeler ve mamulleri, çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri, demir ve demir dışı metallerdeki düşüş önemli rol oynamıştır. İsrail’e yapılan ihracatta da ABD’ye benzer sektörlere ek olarak; mobilya, kağıt ve orman ürünleri, hazır giyim ve konfeksiyon ve mücevher sektöründe de düşüş dikkat çekmektedir. Lübnan’daki düşüşün en büyük nedeni ise 794 milyon ABD doları ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründen gelmektedir. Mısır’da da benzer şekilde, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 299 milyon ABD doları azalış gösterirken, çelikte 223 milyon ABD doları ve otomotiv endüstrisinde 169 milyon ABD doları düşüş meydana gelmiştir.

 

2023 yılında ihracatçı birlikleri kaydından muaf olan antrepo ve serbest bölgelerden yapılan ihracat, bir önceki seneye kıyasla %23 oranında artarak 34 milyar ABD doları tutarına yükselmiştir. İhracatta en büyük artışı gösteren ülkeler ise 2,3 milyar ABD doları ile BAE olurken; Rusya’ya 1,8 milyar ABD doları, Suudi Arabistan’a da 1,3 milyar ABD doları ihracat artışı yaşanmıştır. BAE’ye olan ihracat artışının 2,1 milyar ABD dolarına yakın tutarı mücevher sektöründen gelmiştir. Rusya’ya yapılan ihracatın en çok arttığı sektör 614 milyon ABD doları ile makine ve aksamları olurken; otomotiv, iklimlendirme sanayii, kimyevi maddeler ve mamulleri, hazır giyim ve konfeksiyon ve iklimlendirme sanayii ürünlerinde önemli artışlar meydana gelmiştir. Suudi Arabistan’da ise başta hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı ve demir ve demir dışı metaller olmak üzere, ihracat yapılan her sektörde artış olduğu görülmektedir.

Paylaş :

LinkedIn
Son Paylaşımlar
Kategoriler

Bültenimize Abone Olun

En güncel finansal bilgileri, uzman tavsiyeleri ve özel teklifleri kaçırmamak için bültenimize abone olun.