Bir yandan et fiyatlarının alım gücünün ötesinde yükselmesi, ete erişimi güçleştirirken, bir yandan da üreticiler artan maliyetler nedeniyle faaliyetlerini sürdürmekte zorlanıyorlar.
Ete erişiminin desteklenmesi amacıyla 2010’da hayvan ithalatına başlandı, ancak bugün gelinen noktada ithalatın ete erişimde bir çözüm mü yoksa başka bir sorun mu olduğu tartışılıyor.
2024 yılında 600 bin adet büyükbaş hayvan ithal edilmesi hedeflenirken, 2018 yılında 1,5 milyon adet ile tüm zamanların en yüksek ithalatı gerçekleşmişti.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2010 yılında başlanan ve çeşitli gerekçelerle artarak devam eden büyükbaş hayvan ithalatını 2025-2027 yılları arasında sona erdirmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Hayvancılıkta ithalat sadece canlı hayvanla sınırlı değil; 2012’de ilk defa saman ithal edilmeye başlandı ve günümüzde yem üretiminde kullanılan hammaddelerin %60’ı ithalat yoluyla sağlanıyor.
İthalata yönelik en büyük eleştiriler arasında yerli üretimin baskılanması ve bunun sonucunda 2020 yılından itibaren hayvan varlığının azalması yer alıyor.
Geçmişte uygulanan çözümler nedeniyle döviz kurunun et fiyatlarına olan geçişkenliğinin artması sonucunda güçleşen ete erişim, bugün döviz kurunun reel olarak değer kaybetmesine rağmen başta iş gücü ve finansmana erişim gibi güçlükler nedeniyle devam ediyor.