Dijital dönüşümün her geçen gün hızlandığı günümüz dünyasında, sokak oyunlarının, fiziksel aktivitelerin ve kitap okumanın yerini teknoloji alıyor.
Toplumsal hayatın en önemli unsurlarının başında gelen çocukların teknoloji kullanımı ve günlük alışkanlıklarının değişimi, önemli bir araştırma konusu haline geldi.
Teknolojinin çocuklarda bu kadar yaygınlaşması, olumlu ve olumsuz etkileri de beraberinde getiriyor.
UNICEF’in yapmış olduğu çalışmaya göre, çocukların internet ve teknoloji kullanımının, bilgiye ulaşma, ders materyallerinden faydalanma, dünyayı tanıma ve etkileşim halinde olması yönünden olumlu yönlerini belirtiyor.
Olumsuz yönlerinin başında; siber zorbalık, özel bilgilerin kötü amaçlı kullanımı ve çocuk istismarı gibi sorunlar gösteriliyor. Bununla birlikte, herhangi bir teknolojiye erişemeyen çocuk ve gençlerin, dijitalleşen ekonomide dezavantajlı konuma geldiğine dikkat çekiyor.
TÜİK tarafından yayınlanan 2021– 2024 yıllarını kapsayan 6-15 yaş arası çocuklarda bilişim teknolojileri kullanımı raporunu sizin için inceledik.
2021 yılında çocukların %83’ü internette vakit geçirirken, 2024 yılında bu oran %91’e yükseldi. YouTube gibi platformları kullanım oranı %61 iken, 2024 yılında bu oran %96’ya ulaştı.
Ekran süreleri incelendiğinde, hafta içi iki saat ve üzerinde vakit geçirenlerin oranı %37 iken, hafta sonu %50’ye çıkıyor. Bu durum çocukların boş zamanlarının çoğunu teknoloji ile değerlendirdiğini gösteriyor.
Çocukların günlük yaşamında teknoloji bu kadar ön plandayken, bu kullanımın dengeli ve güvenli hale getirilmesi her zamankinden daha önemli hale geliyor.