
Dünya nüfusunun tarihsel değişimi ve bugüne kadarki insan sayısını inceliyoruz. İnsanlık tarihi boyunca dünyaya gelen insan sayısının bugünkü Türkiye nüfusunun 1.371 katı olan 117 milyar olduğu tahmin ediliyor. Bu çalışma kapsamında, insanlık tarihi boyunca nüfus tahminlemesi de yapılıyor.
İnsanlık tarihinin M.Ö. 190.000 yılında başladığı tahmin ediliyor. Nüfus artış hızının özellikle tarım devrimi ve sanayi devrimi gibi dönüm noktalarıyla ivmelenmesi dikkat çekiyor.
Yirminci yüzyılın başında 1,6 milyar olduğu tahmin edilen dünya nüfusu 2000’li yılların başında 6,1 milyara ulaşarak en yüksek artış hızının olduğu yüz yıl olduğu görülüyor.
Özellikle 1950 sonrası dönemde; sağlık hizmetlerindeki ilerlemeler, ilaç sektörünün gelişmesi sayesinde ölümcül hastalıklarla mücadelede önemli gelişmeler yaşanması; insanların yaşam süresini uzatmış ve çocuk ölümlerinin azalmasını sağlamıştır.
Yirminci yüzyılda, doğurganlık oranları birçok bölgede yüksek olurken, özellikle gelişmekte olan ülkelerde aileler, ölüm oranlarının azalmasına rağmen daha fazla çocuk sahibi oldu. Tarımda yaşanan “Yeşil Devrim” sayesinde gıda üretimi arttı ve daha fazla insanın beslenme ihtiyacını karşılayabilmesi sağlandı. Şehirleşme, sanayileşme ve ekonomik büyüme ise yaşam standartlarını yükseltmiş oldu. Buna ek olarak, II. Dünya Savaşı sonrasında, özellikle gelişmiş ülkelerde doğurganlık arttı. Ekonomik refah ve istikrarın artmasıyla insanlar daha fazla çocuk yapmaya başladı.
Yirmi birinci yüzyılda Avrupa gibi bölgelerde doğurganlık hızının düşmesine karşın, doğurganlık oranının oldukça yüksek olduğu Afrika, Hindistan, Nijerya gibi bölgelerde genç nüfus yoğunluğunun da katkısıyla nüfusun artacağı bekleniyor. Buna ek olarak, teknoloji geliştikçe iyileşen sağlık hizmetlerinin özellikle çocuk ölümlerinin daha da azalmasını sağlayacağı tahmin ediliyor. PRB’nin nüfus projeksiyonu doğrultusunda, 2050 yılında dünya nüfusunun yaklaşık 9,75 milyar kişiye ulaşması bekleniyor.
Kaynak: Population Reference Bureau
