
Ticaret Savaşları Başlıyor!
Trump yönetimi, ABD’nin kurtuluş günü olan 2 Nisan’da açıklanması beklenen karşılıklı gümrük tarifeleriyle birlikte ülke bazlı uygulanacak yeni ilave gümrük vergilerini yayınladı.
Tarifelerin beklenenden yüksek olması, ekonomik büyümeye yönelik endişelerin artmasına neden olurken, stagflasyon riskini de gündeme taşıdı.
Küreselleşmenin önüne gümrük duvarlarıyla set çekilirken, ülkeler arası bloklaşmalar ve savunma harcamaları artıyor. Öte yandan, demokrasilere olan bağlılık da zayıflıyor.
Öngörülebilirliğin kaybolmasıyla para politikalarının etkisi azalırken, yapılan projeksiyonlar da paradigma değişimine bağlı olarak değerini kaybediyor.
Fitch Ratings ABD Ekonomik Araştırmalar Başkanı Olu Sonola, Trump yönetiminin yeni ticaret tarifeleriyle yalnızca ABD’yi değil, tüm dünyayı etkileyecek bir sürecin başlatıldığını belirtiyor. ABD’nin ithalatlara uyguladığı ortalama gümrük vergisi oranı, 2024’teki %2,5 seviyesinden 1910’dan bu yana görülmemiş bir düzey olan %22’ye yükseldi. Sonola, bu gelişmenin “yalnızca ABD değil, küresel ekonomi için de oyunun kurallarını değiştirecek” bir adım olduğunu vurgularken, birçok ülkenin bu süreçte resesyona sürüklenebileceği uyarısında bulunuyor.
Bu kapsamda, Trump yönetimi yurt dışında üretilen otomobillere de %25 oranında gümrük vergisi uygulanacağını açıkladı. Bu kararın özellikle otomotiv sektöründe tedarik zincirlerini ve fiyatları etkilemesi bekleniyor.
Çin’e uygulanacak %34 gümrük tarifesi, daha önceki %20’lik tarifenin üzerine eklenecek. Çin, Vietnam ve Kamboçya gibi ülkelerden gelen ürünlere daha yüksek tarifeler getirilirken, sistem yalnızca Çin’den doğrudan yapılan ithalatı değil, Çin menşeli ürünlerin bu ülkeler üzerinden ABD’ye yönlendirilmesini de engellemeyi hedefliyor.
Yeni düzenlemelerle birlikte, Türkiye %10 ile ek gümrük vergilerinden etkilenen ülkeler arasında yer aldı.
