Mal Grubu Bazında İhracat Rakamları- 6A24
Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından yayımlanan verileri dikkate alarak hazırlanan bu çalışmada, 2024 yılının ilk yarısına ait alt mal grubu bazında ihracat rakamlarını ve kilogram başına gelir detaylarını inceliyoruz.
Ortalama kg başına gelirde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %9 gerileme oldu. Yüksek teknoloji, katma değere sahip ürünlerin oranının düşük olması, hammadde bazlı ürünlerin yüksek olması ve küresel rekabetin yoğun olmasıyla birlikte birim başına gelir negatif performans sergiledi.
Sanayi mamullerinin ana mal grubu olarak öne çıktığı ve Türkiye’nin toplam ihracatındaki payında önemli bir rol oynadığı görülüyor. Bu bağlamda, otomotiv endüstrisi, alt mal grubu bazında en yüksek ihracat rakamına sahip. Ayrıca, 6A24 döneminde, otomotiv endüstrisinde kg başına gelir Amerikan doları bazında artış gösterdi.
Mücevher sektörü dışında incelediğinde, kg başına en yüksek gelire sahip sektör olan savunma ve havacılık sanayii, toplam ihracat rakamının yüksek olmasıyla birlikte, yüksek katma değeriyle, bir önceki seneye kıyasla %21 artan kg başına gelirle dikkat çekiyor.
Küresel olarak talebin artmasıyla birlikte, çelik, kimyevi maddeler ve mamulleri, geçen yılın aynı dönemine göre pozitif ayrışıyor. Artıştaki ana sebep, talebin artmasının sonucuyla kilogram bazında daha fazla ihracat yapılması olurken, kilogram başına gelirde negatif performans söz konusu. Küresel rekabetin artmasıyla birlikte, daha düşük maliyetlere üretim gerçekleştiren ülkelere karşı rekabet avantajının düşük olması kg başına gelirin negatif performans göstermesinde önemli etkenler arasında yer alıyor.
Hazır giyim ve konfeksiyon, demir ve demir dışı metaller, deri ve deri mamulleri, çimento cam seramik ve toprak ürünleri, gibi Türkiye’nin önemli sektörlerinde kilogram başına gelirde azalma mevcut. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü başta olmak üzere bu sektörler, küresel rekabetin artması, düşük maliyetlerle üretim yapan ülkelerle karşı rekabet avantajının azalması, kur artışının maliyetlerin artışına kıyasla daha yavaş olması, katma değeri düşük ürünlerin ihracatında kg başına gelirin azalması gibi faktörlerden dolayı tarafından negatif etkileniyor.
Sektör bazında ihracatta, sanayi mamulleri Türkiye’nin en önemli ihracat kaynaklarından biri olarak öne çıkıyor. İhracat rakamlarının düşmüyor oluşunun en büyük sebebi birim satış sayısının artması oluyor. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü başta olmak üzere, sanayi sektöründe, sektör yetkilileri, katma değeri yüksek ürünlere yönelmenin gerekli olduğunu, daha orta ve üst segment ürün üretimiyle birlikte, kg başına gelirin ve toplam ihracatta iyileşme görüleceğini öngörüyorlar.