
Türkiye’nin 2023 yılına ait nüfusunun coğrafi bölgelere dağılımını ve bu bölgelerin en kalabalık illerini inceliyoruz.
En kalabalık bölge olan Marmara Bölgesi’nin %59,30’unu oluşturan İstanbul, aynı zamanda ülke nüfusunun %18,30’unu oluşturuyor ve diğer tüm coğrafi bölgelerden daha fazla nüfusu bünyesinde barındırıyor. Ekonomik ve kültürel zenginliğiyle dünya çapında dikkat çeken şehir, bölgesel ve küresel çekim merkezi olmayı başarıyor.
En kalabalık ikinci bölge olan İç Anadolu Bölgesi’nin %42,40’ını, siyasi ve idari yapısıyla ön plana çıkan başkent Ankara oluşturuyor.
Nüfus yoğunluğuyla üçüncü sırada bulunan Ege Bölgesi’nin %40,90’ını oluşturan İzmir, Türkiye ihracatında önemli bir rol oynuyor. Gelişmiş sanayisiyle ön plana çıkan İzmir, aynı zamanda yoğun turist alan iller arasında yer alıyor.
Akdeniz Bölgesi’nin %24,80’ini oluşturan Antalya, dünya çapında bilinen bir turizm destinasyonu olmakla beraber, tarım sektöründe önemli bir yere sahip.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en kalabalık ili olan Şanlıurfa, zengin kültürel mirası, benzersiz mutfağı ve Göbeklitepe gibi dünya tarihini değiştiren arkeolojik buluntularıyla Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biridir. Aynı zamanda, Türkiye’nin en yüksek doğurganlık ve çocuk oranına sahip ili olmasıyla dikkat çekiyor. Şanlıurfa, 2,2 milyon kişiyle bölgenin en kalabalık ili olurken, il nüfusunun %44’ü yani 983 bini çocuklardan oluşuyor.
Karadeniz Bölgesi’nin %17,10’unu oluşturan Samsun, hem deniz hem kara yoluyla ticaret merkezi olarak Türkiye’nin kuzey kapısı olarak adlandırılıyor.
Hayvancılık ve tarım sektöründeki gücüyle öne çıkan Van, Doğu Anadolu Bölgesi’nin %17,20’sini oluşturuyor ve “yaşanılan en eski şehirler” listesinde yer alıyor.
