Cumhuriyet’in ilk ulusal bankası olan İş Bankası, Atatürk’ün direktifleriyle İzmir Birinci İktisat Kongresi’nde alınan kararlarla kuruldu. İş Bankası, bir banka olmanın ötesinde, Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığında ve kalkınmasında önemli rol oynamıştır.
Ulusal sermayenin olmaması, hem tasarrufları güçleştiriyor hem de sanayileşme hareketinin başlamasını ve gelişmesini destekleyecek gerekli kaynakların oluşması engelliyordu. Bu sebeple, milli bir kuruluşun doğması ve milli bankacılık sisteminin oluşturulması, ekonomik bağımsızlığa ve kalkınmaya gidilen yolda hayati önem arz ediyordu. Kuruluş sermayesi 1 milyon TL olup, 250 bin TL’lik kısmı bizzat Atatürk tarafından karşılanmıştır.
Yüksek sorumluluklar üstelenerek kurulan İş Bankası, Cumhuriyet dönemindeki sanayi kuruluşlarına gerekli fonlamaları sağlarken, bir yanda da tarımın modernizasyonunu desteklemiş ve küçük işletmelerin gelişimini teşvik etmiştir. O günlerden bugüne, hem iyi hem de kötü zamanlarda sorumluluklarının farkında olan İş Bankası, ülkenin refahını artırmak amacıyla ekonomik büyümeyi ve istihdamı desteklemeye devam etmektedir.