THY 5 Ağustos’ta ikinci çeyrek finansallarını açıkladı. Havacılık sektöründe, yaz döneminin, faaliyetlerin en yoğun olduğu dönem olması, bu dönemi oldukça önemli kılıyor ve ortaya çıkan sonuçlar finansal yıl performansı hakkında öngörülebilir sonuçlar sunuyor. Endeks ağırlığı oldukça yüksek olan THY’nin yıl başından günümüze getirisi %32 olurken, %35 getiri sağlayan BIST100 endeksinin altında kaldı. İkinci çeyrek finansallarının açıklanma tarihinden itibaren günümüze kadar %8 getiri sağlayan hissenin, yılın geri kalanındaki performansı merak ediliyor.
THY ile birlikte Avrupa’nın önemli üç bayrak taşıyıcısı hava yolu şirketlerinin 2024 hisse performanslarını ve finansal performanslarını önemli değerleme çarpanlarıyla birlikte inceliyoruz. THY’nin ABD doları bazlı getirisi %14’lere ulaşırken sadece IAG’nin başarılı fiyatlandırma ve olumlu ikinci çeyrek sonuçlarıyla birlikte pozitif getiri sağlarken diğer hava yollarının ise negatif tarafta yer aldığı görülüyor. Lufthansa ve Air France – KLM ise istenen kârlılık ve operasyonel verimliliğin sağlanmamasından dolayı önemli değer kaybı yaşıyor.
Türk Hava Yolları, yılın ilk yarısında büyüme hedefleri doğrultusunda filosunu genişleterek AKK’sini %10, taşınan kargo miktarını %32 artırdı. Yolcu gelirlerinin toplam cirodaki payı %85’ten %81’e düşerken, kargo gelirlerinin payı ise %12’den %16’ya yükseldi. Yolcu gelirinin değişiminde, yurt içi yolcu başına gelirinin %24 artmasının pozitif etkisi varken, Uzak Doğu’da %8, Afrika’da %7 ve Amerika’da %5 düşmesinin nedeniyle yolcu başına gelir %4 azaldı. Taşınan kargo miktarının artması ve birim fiyat artışının pozitif olması toplam geliri de olumlu etkilemesine rağmen esas faaliyet kârında ve FAVÖK’te gerileme yaşandı. Şirket sahip olduğu nakit pozisyonu sayesinde artan faizlerle birlikte faiz gelirini bir önceki kıyasla %222 yükselterek 596 milyon ABD dolarına ulaştı. Bu duruma ek olarak ertelenmiş vergi gelirlerinin etkisiyle net kârını bir önceki döneme kıyasla %35 artırarak 1.169 milyon ABD doları oldu.
International Airlines Group (IAG), yılın ilk yarısında şirket AKK’sini ve taşınan kargo miktarını da %8 artırmayı başardı. Yolcu gelirlerinin toplam cirodaki payı %87’den %89’a çıkarken, kargo gelirlerinin payı ise %4 seviyesinde sabit kaldı. Yolcu gelirinin artmasında hem yolcu sayısının artmasının hem de yolcu başına gelirin artmasının etkisi olurken, benzerleri arasında yolcu başına gelirini yükselten tek şirket oldu.
Britanya – İspanya merkezli grubun CEO’su tarafından yapılan açıklamada, tatil seyahatlerindeki talebin oldukça yüksek olması, yolcu başına gelirin yükselmesindeki ana unsur olduğu belirtiliyor. IAG operasyonel başarısının etkisiyle, benzerlerine kıyasla yüksek FAVÖK marjı ile dikkat çekiyor. Her ne kadar satışlar artsa da artan operasyonel maliyetlerin etkisiyle grubun net kârı bir önceki döneme kıyasla %2 düştü.
Lufthansa, yılın ilk yarısında şirket AKK’sini %11 ve yolcu sayısını %10 artırdı. Şirketin toplam gelir artışı, AKK %11 artmasına rağmen düşen yolcu başına birim gelirler nedeniyle %6 seviyesinde kaldı. Şirket CEO’su, talebin yüksek olduğunu fakat kapasite artışlarının sonucunda fiyat baskısının yüksek olduğunu belirtiyor. Ayrıca Çinli firmalarla rekabetin fiyatlandırmayı zorlaştırdığı ve özellikle Asya bölgesinde rekabetin oldukça zor olduğunu belirtiyor. Uçak teslimatlarının yavaşlamasıyla filo yönetiminin zorlaştığını ve uçak tamir maliyetlerinin yükselmesiyle operasyonel devamlılığın zorlaşmasına dikkat çekiyor. Almanya’da gerçekleşen grevler sonrasında yapılan zamlar sonucunda grubun ikinci çeyrekte 100 milyon avro etkisi bulunduğunu belirtiyor. Hali hazırda %2 olan faaliyet kâr marjının, yönetimin 2024 yılı hedef rakamı olan %8’e beklenenden bir veya iki yıl daha geç ulaşılabileceğini öngörüyor. CEO, Net zarar açıklayan Lufthansa’nın üçüncü çeyrekte net kârında tek haneli düşüş beklediğini ve maliyetlerin benzer oranda artmaya devam edeceğini tahmin ediyor.
Air France, 25 Temmuz tarihinde ilk yarıyıl finansallarını ilk açıklayan şirket oldu. Yılın ilk yarısında doluluk oranları ve yolcu başına gelirde önemli değişiklik görülmemekle birlikte AKK artış oranına yakın bir gelir artışı sağladı. Şirket CEO’su ikinci çeyrekte maliyetlerin yüksek oluşunun ve Olimpiyat Oyunları’nın etkisiyle performansta düşüş olduğunu belirtti. Şirket, FAVÖK marjında 2 puanlık gerileme, faaliyet kâr marjında 3 puan gerileme sonucunda bu yılın ilk yarısında net zarar açıkladı. Olimpiyatların etkisiyle, şirket haziran ayından ağustos ayına kadar olan dönemde hem uluslararası hem de yerli seyahatçilerin Paris’ten kaçınma eğiliminde olması sebebiyle, 160-180 milyon avro arasında bir gelir kaybı olacağını belirtti. Beklentiler dahilinde olan bu durumun sona ermesiyle birlikte ağustos ayından sonra talebin tekrar güçleneceğini öngörüyor.